Hydrauliekslangen zijn een onmisbare schakel in je TK-systeem. Het is daarom van groot belang een slang met de juiste specificaties te kiezen. Dit verkleint je kans op downtime door lekken, barsten of losschieten van de slang.
Afhankelijk van je systeem dien je rekening te houden met de binnen- en buitendiameter van de slang, de maximaal toelaatbare druk van de slang, het aantal staalinlagen en de buigradius. Ook het materiaal van de buitenmantel is van belang. Denk hierbij onder andere aan de slijtvastheid of hittebestendigheid.
De belangrijkste stelregels voor de ideale keuze in slangdiameter zijn:
- De oliesnelheid in een persslang mag niet meer dan 6 m/s zijn.
- De oliesnelheid in een zuigslang mag niet meer dan 1.3 m/s zijn.
- De oliesnelheid in de retourleiding mag niet meer dan 3 m/s zijn.
De onderstaande tabel is hierbij een handig hulpmiddel:
Uit kostenoverweging wordt er in de praktijk vaak een te kleine slangdiameter gekozen. Hierdoor wordt er vaak onnodig veel energie verbruikt, omdat de weerstand in de slang veel te hoog is.
De buigradius van een slang moet zeker in acht worden gehouden. Monteer je een slang waarbij de maximale buigradius wordt overschreden? Dan wordt de levensduur van de slang met soms wel 90% gereduceerd. Ook bestaat de kans dat de slang direct barst bij ingebruikname.
Bij het persen van de slang moet je er rekening mee houden dat je de juiste pilaar en huls bij de gekozen slang gebruikt. Als je de huls om de slang hebt gekrompen tot de aangegeven buitendiameter van de huls, dien je de vervorming van de pilaar te controleren met een kaliber. De buitendiameter is alleen een indicatie, het kaliber is maatgevend!
GEJE heeft een ruim assortiment slangen en appendages voorradig. Ook voor de bijbehorende beschermspiraal en slangbeschermhoes kan je bij ons terecht. Twijfel je toch over de juiste keuze van de slang? GEJE kan je altijd helpen met de juiste keuze voor jouw slang. Ons sales team staat natuurlijk altijd voor jou klaar!