Een hydrauliektank is een essentieel onderdeel van je hydrauliekset. Wat zijn echter de functies van een hydrauliektank? Een hydrauliektank zijn rol is om een volume van de vloeistof vast te houden, warmte van het systeem over te dragen, vaste verontreinigingen te laten bezinken én de afgifte van lucht en vocht uit de vloeistof te vergemakkelijken. Dat laatste kan via een filterelement vuldop hoog of filterelement vuldop laag. Deze heeft echter geen eeuwig leven! Daarom is het handig om het filterelement zeker twee keer paar jaar te vervangen.
Een hydrauliektank is het reservoir waar je de vloeistof verzamelt die door een hydraulisch systeem gepompt wordt. Deze tank koppel je aan een installatie en vul je met hydrauliekolie. Of het nu gaat om een aan het chassis gemonteerde hydrauliektank, een combinatietank of een hydrauliektank achter de cabine.
Let op! Tanks slaan altijd een reserve op. Dit is om het lekken en verdampen van de olie tegen te gaan. Daardoor zijn de afmetingen van een tank, de inhoud én de plek waar de tank geplaatst wordt belangrijk. Wanneer er een onjuiste tank op een hydraulisch systeem wordt geplaatst, dan kan dat zorgen voor een verminderde werking.
Warmte overdragen
De hydrauliektank heeft als functie om de warmte van het systeem over te dragen. Dat gebeurt via de wanden van de hydrauliektank. Zo blijft de olie in het systeem op temperatuur. Hoe groter een tank is, hoe meer vermogen de tank heeft om af te koelen.
Vaste verontreinigen laten bezinken
Wanneer een hydraulisch systeem ‘uit’ staat, zal al het vuil dat de olie in de hydrauliektank heeft opgenomen gaan rusten en naar de bodem van de tank zakken. Als dit gebeurt is het belangrijk om het vuil te verwijderen uit de tank. Daardoor voorkom je ophoping van vuil, waardoor het hydraulische systeem kan worden beschadigd.
Hoe groot moet een hydrauliektank zijn?
Een grote tank is altijd in het voordeel ten opzichte van een kleinere tank. Hoe groter de tank, hoe beter het is voor je hydraulische systeem. Alleen moet na het plaatsen van de tank alles van het systeem nog wel passen! Daarom is er de regel dat de tank die op het hydraulische systeem wordt geplaatst minimaal 2,5 keer de volumestroom van de bijbehorende pomp van het systeem moet kunnen dragen. Voorbeeld: verbruikt een pomp 10 liter per minuut, dan moet de tank een inhoud hebben van minimaal 25 liter. Lukt dat niet? Dan is het handig bij veelvuldig gebruik om een hydraulische oliekoeler aan te schaffen. Daar vind je meer informatie over in onze vorige blog.
GEJE heeft altijd een voor jou passende tank in haar assortiment. Wij leveren deze los of in een compleet hydraulisch aandrijfsysteem, bedoeld voor bijvoorbeeld kiepen, walking floor, kranen en diepladers.